Comedus Delikatesser
Våra Producenter

lokalproducerat | Comedus Delikatesser

Skälshult Gård


Långt, långt in i den mörka småländska trollskogen hittar du Skälshult gård. Här, bland stenmurar, gärdesgårdar, gran och ek, finns vår småskaliga chiliodling. Här odlar vi olika sorters chili med stolthet, glädje och kärlek. Chilin använder vi i vår produktion av chilisås.


Vi älskar chili! Det är roligt att odla och underbart att använda i köket! Vi älskar nämligen också mat. Och olika sorters chili är verkligen ett måste för oss i köket. Till grönsaker, fisk, skaldjur och köttgrytor, men även till bakverk och choklad.


Varför chilisås?

Efter att ha hobbyodlat chili i flera år och blivit hänförda av alla olika sorter och smaker som finns, var vi väldigt besvikna på utbudet i affärerna. Vi letade efter ren chilisås som smakade chili. Inte röd sås som bara var stark. Eller smakade lök eller vitlök. Eller var full av tillsatser som förtjockningsmedel, aromer, citronsyra eller fullkomligt dränkt i socker. Eller innehöll 0,04% chili (ja, det finns faktiskt en så kallad chilisås från ett stort varumärke som innehåller det!).


Så vi bestämde oss för att då får väl vi göra det själva! Det måste ju vara fler än vi som gillar olika sorters chili, och vill ha en riktig, ren chilisås som smakar just chili! Och vi hade rätt. Det finns ett stort intresse för att använda chili i matlagning idag, och allt fler upptäcker att chili inte bara är röd och stark, utan att det finns en enorm smakrikedom bland dessa underbara frukter!


Vi kallar våra såser för chilisåser för matlagning. Med det menar vi att de helt enkelt är till för att laga mat, som en smaksättare. Enkelt sagt så är dom ett alternativ till att använda färsk chili. Färsk chili kan vara svår att dosera, och besvärlig att hantera om den är stark. Kan också vara svårt att få tag på olika sorter om man inte odlar själv. Därför ville vi erbjuda enkla och lätthanterliga såser för den matlagningsintresserade.


Basen i vår produktion är våra så kallade sortchilisåser. De innehåller bara 60% färsk chili och 40% vinäger. All smak kommer från den utvalda chilisorten som används till såsen.


Se gärna vår recept-sida för tips på hur du kan använda våra chilisåser för matlagning!


Tillverkningen sker här på gården, småskaligt och hantverksmässigt. Vi strävar efter att odla så mycket av chilifrukterna till produktionen själva, men samarbetar också med andra odlare, bland annat Ryftes på Gotland.


Skälshults hemsida

Ö-chips


Ö-chips har från start då företaget skapades alltid haft en målsättning att ha en så miljövänlig produktion som möjligt. Idag utgår produktionen från den lilla chipsfabriken på Stafva Gård som befinner sig tio km öster om Visby. Tolv km från fabriken befinner sig potatisodlaren Andreas ”Ante”  Wiklund på sin gård, Stora Tollby. Tillsammans med honom har Ö-chips sått sin unika potatis som är specifikt framtagen för. "Ante" tar varsamt hand om potatisen och lagerhåller de i mörker och tolv grader utan några bekämpningsmedel. Ö-chips hämtar i sin tur dagligen färsk potatis med sin miljövänliga elbil. För varje batch chips planerars hur många kilo potatis som behövs. På så sätt garanterar man att den finaste potatisen går ner i fritösen.


I fabriken drivs fritösen med miljövänlig gas och elektriciteten kommer från vårt vindkraftverk som driver generatorn till fabriken.

I handen håller du senare den första pappersförpackning gjorda för chips.

Vi vill att du ska njuta av vår produkt utan klimatångest. Så jobbar vi och det är vi väldigt stolta över.

Skål för fa-an!


Ö-chips hemsida

Gotlandschips


Under flera år hade det funnits en dröm om att göra Gotländska potatischips. Syskonen Emelie och Oliver, som vuxit upp tillsammans på en bondgård på Gotland, ville ta tillvara på de fina råvaror som redan fanns och odlades på ön. Under sommaren 2018 började de lägga grunden för vad som idag är Gotlandschips. Att förädla den gotländska potatisen ett steg till blev då verklighet.


18 månader senare såldes den första påsen chips. ”Världspremiären'' skedde på ICA Nära Malmahallen, som ligger tvärsöver vägen från produktionslokalen i Stånga. Människor åkte från hela ön denna helg för att få smaka på dom första påsarna Gotlandschips. Efter bara några timmar behövdes det köras in fler pallar med chips till chipshyllan, och på den vägen är det.


Gotlandschips hemsida

Barlingbo Bryggeri


Barlingbo Bryggeri jobbar för en levande landsbygd och använder lokala producenter så långt det går. Vi bidrar till ett hållbart samhälle med en hälsosam miljö för människor och djur, samtidigt som vi verkar för ett lönsamt företagande och tillväxt. Tack vare detta har vi erhållit stöd från Europesiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Detta har medfört att vi kunnat utveckla vår verksamhet ytterligare.


Barlingbos hemsida

Grangärde Musteri


Grangärde Musteri ligger i natursköna södra Dalarna. Där odlar vi svarta vinbär med största hänsyn till den ekologiska och biologiska balansen på en av de största ekologiska odlingarna i Europa. I det egna BRC-certifierade musteriet färskpressas bären mycket skonsamt. Detta ger klara och fina råsafter som behåller sina naturliga vitaminer och ger en fräsch och god smak.


Grangärdes hemsida

Gunnarshögs Gård


Gunnarshögs Gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Verksamheten har utvecklats från ett traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag med kallpressad rapsolja i fokus. Rapsen odlas på vår egen gård eller alldeles i närheten, vilket ger oss full kontroll över hela produktionen, från frö till flaska. Kallpressningen sker på gården och är en mycket skonsam process, som med låg temperatur och mekanisk kraft ”trycker” ut oljan ur fröna. Detta ger oss en rapsolja av högsta kvalitet, med naturligt gyllengul färg och härligt nötig smak.


Vi hoppas och tror också att vår lokala produktion kan bidra till en mer levande landsbygd, en hållbar utveckling samt ger dig möjligheten att göra hälsosamma val som ger bra livskvalitet.


Gunnarshögs hemsida

Gutebollen


Gotländsk kakhantverk sedan 1984.

Gutebollen är ett familjeägt bageri på gotland som producerar bakverk av alla de slag sedan 1984. Huvudingredienser i alla våra produkter kan sammanfattas med tre ord:

Kärlek, passion, tradition


Våra produkter tillverkas helt förhand enligt gammal tradition i vårt bageri i källunge på Gotland. Våra produkter säljs i huvudsak av ett stort antal återförsäljare på Gotland och i Storstockholm.


Gutebollens hemsida

Hovdelikatesser


Hovsenap grundades av Bo Stigson 1994 i Hov i västra Östergötland. Företaget tillverkar en helsvensk delikatessenap på traditionellt vis, från åker till burk.


Idag produceras den populära senapen av Bo Stigson, Gustav Stigson och Petra Stigson i aktiebolaget Hovdelikatesser.

Hovsenap har sedan starten 1994 erhållit flera priser och utmärkelser, och är ett måste till många svenskars julskicka, ärtsoppa eller varmkorv.


Hovsenaps hemsida

Huså Bröd


På andra sidan Åreskutan
Bortom alla liftsystem ligger Huså. Där, i ett gårdsbageri med generationers mathantverk i väggarna, bakar vi Huså Bröd.
I dag har ryktet om vårt varsamt framställda knäcke och våra frökex med låg kolhydrathalt spritt sig över hela landet. Efterfrågan växer även utomlands.

Vi kombinerar traditionella spannmål som korn och råg, med en blick för vad den moderna människan vill ha. Vårt hantverk bygger på ekologiska och småskaliga principer. Förutom att vi vill att fler ska få njuta av vårt bröd hoppas vi kunna inspirera till en samhällsutveckling som ger möjlighet att bo och verka i hela Sverige.


Huså Bröds hemsida

Katthammarsviks rökeri


Fisken och Katthammarsviks Rökeri
Här i det milda och soliga klimatet på Gotland har människorna nära till det mesta som minner om det ursprungliga.

Vid havskanten på Östergarnslandet ligger det lilla samhället
Katthammarsvik där kusten ömsom är stenig med klippbranter,
ömsom bjuder på ljuvliga strandängar och betesmarker.

Här är havet så nära att det ger ett speciellt ljus också över land. Och här ser Katthammarsviks Rökeri till att vårda det exklusiva och småskaliga hantverk som har givit dem en plats i svensk traditionell matkultur.


Katthammarsviks hemsida

Korvhantverk Stockholm


Korvhantverk Stockholm är historien om en mans vision om att göra riktig korv, utan nitrit & e-nummer, på ett helt nytt sätt, i Sverige & Stockholm.


Mannen är Jon Randow, som startade Korvhantverk Stockholm 2011. Fyra SM-guld i Mathantverk senare, kan man nog säga att visionen är uppfylld, och idag görs både färskkorvar, emulsionskorvar och charkuterier på ett hantverksmässigt sätt i fabriken i Sollentuna. 


Även om smaken på korvarna självklart är mycket viktig, så finns det också en omsorg om råvaror, miljö och hälsa som adderar extra krydda. Korvhantverk är KRAV-märkta sedan mars 2018, korvarna är helt fria från e-nummer & nitrit, de innehåller bara kött från välhållna svenska gårdar där grisarna fått böka fritt, och de innehåller inget annat än kött & kryddor – som det egentligen ska vara.


Korvhantverks hemsida

Korvpojkarna Halmstad


1976 startades ett charkföretag av tre mycket kompetenta korvmakare med lång erfarenhet av charkproduktion. Eftersom det var tre kompanjoner blev företagsnamnet Korvpojkarna som idag är ett mycket känt och etablerat varumärke på marknaden.


Företaget har sedan starten ständigt expanderat och man växte snart ur sina lokaler. 1986 köptes nuvarande lokaler. Dessa lokaler har i sin tur byggts ut för att hänga med företagets expansion och även gjort lokalerna fullt ut EU-anpassade.


Kvalité och smak är för Korvpojkarna alltid högsta prioritet, varför man valt att enbart använda svenska råvaror i all sin produktion. Egen produktionen uppgår idag per år till ca 700 ton och utöver det tillkommer ett övrigt chark och köttsortiment. Varornas kvalité säkerställs genom noggranna temperatur – och kvalitetskontroller.


Kvalité och smak går hand i hand!


Korvpojkarnas hemsida

Labans Kvarn


Tänk dig en glad och stolt mjölnare från Gotland. En mjöln­are som älskar det han gör och som kan sitt hantverk. Jordbrukarna som levererar spannmål finns nära till hands och mjölnaren själv vet precis vad han maler, till vem och hur det ska hanteras.

 

- Det gäller att vara så varsam som möjligt vid malning. Att vara snäll mot mjölet, påpekar Laban.

 

LABAN levererar mjöl av absolut bästa kvalitet, odlat och malt med kärlek och stor omsorg.
100% LABAN!


Labans hemsida

Elsas utvalda


Elsa är precis som vilken mamma, mormor eller farmor som helst. Hela Elsa står för omtanke, kärlek, familj och god mat. Hemmagjorda bakverk, kakor och starkt kaffe till fikat är lika självklart som tjock grädde i såsen och riktigt smör i stekpannan oavsett veckodag.


Här tummas det inte på kvalité eller recept, god mat och gott godis finns det inga genvägar till – Något man fått höra sen barnsben. Stolt följs recepten till pricka likt hur mamma gjort när man själv var barn. Vi hoppas det ska smaka




Elsas hemsida

Mörsjö deli


Norrländsk mattradition med hantverk och känsla


I Jämtland har tunnbrödet bakats till vardag och fest sedan tusen år tillbaka i tiden. Tunnbrödet kunde antingen ätas mjukt eller lagras som hårt bröd under lång tid i visthusen.

Tunnbrödsbaket kunde pågå i flera dagar och i varje by fanns alltid en kvinna som ansågs bäst på att kavla och en kvinna som ansågs bäst på att grädda!

Mörsjö Deli för norrländsk mattradition vidare på nytt vis. Det mjuka tunnbrödet friteras lätt i rapsolja och smaksätts med olika kryddor. Resultatet blir spröda, knäckiga tunnbrödchips som passar att plockas fram till buffén, ostbrickan eller som drinktilltugg.

Vi har också delikatess chips i form av Rotsakschips.


Mörsjö delis hemsida

Nydala Bigård


Nydala Bigård producerar honung för själ och hjärta. Vi vill väcka nyfikenhet, förmedla kunskap
och upplevelser för flera sinnen. Bigårdarna är utplacerade på olika platser över ön och vi sätter
stort värde i att särhålla honungen mellan olika slungningstillfällen och bigårdar. Det gör det möjligt
att förvalta variationsrikedomen från naturen i både smak, färg och konsistens.


Den Gyllene Pumpan

I september 2015 tilldelades vi utmärkelsen årets Gyllene Pumpa av Sällskapet Årens Ölänningar. Som en god representant för den öländska biodlingen och för hela kulinariska Öland.  Utan bin ingen Skördefest!
 
Vem kan få Gyllene Pumpan?
Den Gyllen Pumpan kan delas ut till ölänning, sommarölänning eller person från annan ort som gjort och gör bestående insatser för det goda Öland. Pristagaren ska arbeta aktivt för att odla, föda upp och framställa och/eller förädla förstklassiga öländska råvaror eller för att med känsla, kärlek och skicklighet tillaga öländska maträtter.


Nydala bigårds hemsida

Persgården


Persgården är en idyllisk liten gård som ligger på slätten på södra delen av Visingsö med vidstäckta vyer över Vättern.
Persgården har odlat ekologiskt ända sedan 60-talet och producerat kravmärkt mysli sen mitten av 70-talet.

På Persgården finns förutom myslifabriken, ett mysigt cafe, en gårdsbutik och ett välkänt galleri.
Ett besök på Persgården kan innebära allt ifrån en kort fika i vårt cafe till en heldagsupplevelse med föreläsningar, matinspirationer och andra skräddarsydda arrangemang i hälsans tecken.

Hösten 2010 tog Susanne och Anders Dalsätt över Persgården efter Inger och Lasse Forsberg som drivit gården sen mitten av 70-talet.
Susanne och Anders vision är att Persgården ska vara en oas för hälsa och välmående dit alla är välkomna oavsett om det är för en kopp kaffe i cafeét eller en heldag i hälsans tecken.
Vi vill att alla som besöker vår gård ska få uppleva de vackra vidderna, de mysiga miljöerna, lugnet och harmonin som omgivningarna utstrålar.


Persgårdens hemsida

Roots Kombucha


Kombucha är en kolsyrad dryck med mångtusenåriga anor som är god och nyttig på samma gång. Uppfriskande som läsk, men med låg sockerhalt, och helt fri från tillsatser.
Många dricker kombucha som ett alternativ till vin och öl. Andra dricker den för att de tycker att magen mår bra av det eller för att de upplever att det stärker deras immunförsvar. Vi själva dricker kombucha för att det är så himla gott.


Roots Kombucha startades av två doktorer ­– tyvärr inte riktiga doktorer, utan sådana som jobbar på universitet. Nick och Matthias träffades i Uppsala 2008 där de båda studerade vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU. Flera år senare flyttade de in i en lägenhet i Malmö tillsammans. I lägenheten ägnade de mycket tid åt att brygga öl, syra grönsaker och inte minst åt att tillverka kombucha, en dryck som Nick har varit ett stort fan av sedan förra årtusendet.


Under dessa hemtrevliga former spirade idén till det som skulle bli Roots Kombucha. Företaget drevs inledningsvis i mycket i liten skala, mest fokuserat på att sälja kombucha på marknader. I början av 2015 flyttade Roots Kombucha in i de nuvarande bryggerilokalerna i gallerian Mitt Möllan i Malmö. I dag säljs kombuchan inte bara i vår hemstad Malmö, utan på många andra platser.


Root Kombuchas hemsida

Skeppsholms


Jag har sedan barnsben älskat mat och uppskattat fina råvaror. Väldigt många minnen jag har, förknippas med smak och doft av något jag ätit. Minnet av den pinfärska strömmingen som mamma köpte i hamnen, de nybakade kakorna och bullarna i mina morföräldrars restaurangkök eller de egenplockade bären från trädgården. I mitt yrke får jag varje dag chansen att lämna sakminnen hos mina gäster, det ser jag som den självklara, stora och roliga utmaningen.”


Magnus Johansson började sin kockkarriär för många år sedan i Schweiz för att sedan återvända till Stockholm som köksmästare på några av stadens bästa krogar, såsom Sturehof, Hotel Rival och Hotel Skeppsholmen, som har stark koppling till svenska mattraditioner och råvaror.


Magnus har en stor passion till sitt yrke och speciellt hantverket att förädla tillsynes enkla råvaror till fantastiska rätter. Det var det som fick honom att en sen kväll åka in till sitt kök på Hotel Skeppsholmen med målet att ta fram den perfekta senapen. Skånska senapsfrön, socker, kryddor och en traditionell ättika fick lägga grunden för den kryddstarka och vispade senapen, och efter några timmars experimenterande var Magnus mycket nöjd med  resultatet!


Skeppsholmen är inte bara platsen där senapen skapades utan även en riktig pärla i Stockholm, en grön oas full av historia och tradition som Magnus själv håller varmt om hjärtat.
Namnet  Skeppsholms Senap var därför givet.


Utöver senap innefattar sortimentet numera även jättefin BBQ-sås, Ketchup och Curryketchup!



Skeppsholms hemsida

Skånsk Chili


Skånsk Chili är ett familjeföretag som bedriver chiliodling för tillverkning av ekologiskt certifierade chilisåser. Chili är vår passion och vi är stolta över att ta ansvar för hela kedjan från att sätta frö i jorden till den färdiga såsen i butikshyllan. Den chili vi använder i våra såser kommer från vår egen odling och såsen tillverkas i vår IP Livsmedel certifierade fabrik i Landskrona.


Det var mitt matlagningsintresse som lade grunden till odlingen. Jag har japanskt påbrå och har i vuxen ålder bott några år i Tokyo, där jag kom i kontakt med mat från hela världen. När jag sedan kom hem till Sverige fann jag att det var svårt att hitta råvarorna till mina kryddstarka favoriträtter.


Då jag alltid haft ett stort odlingsintresse började jag odla min egna chili i liten skala. Intresset och odlingen växte och till slut bestämde jag mig för att sluta sitt jobb som programmerare och bli chiliodlare och Hot Sauce-fabrikör på heltid.


Skånsk Chilis hemsida

Solsken


Allt startade med en fråga: Går det att hitta riktigt god lemonad – utan tillsatser, konserveringsmedel och raffinerat socker?
När vi sökt länge utan att finna, bestämde vi oss för att tillverka den själva. På lilla Sövde musteri på Österlen föddes den första flaskan Solsken – ekologiska, söta citroner från Sicilien pressades till en lemonad precis så god som den vi drömt om.

Solskens filosofi är kompromisslös men enkel: alla produkter innehåller bara noga utvalda råvaror som odlats, pressats och mustats av hantverkskunniga personer. Det ger en frisk dryck, lagom söt och fulländad. För när det gäller våra soliga smaker tar vi inga genvägar – inte en molekyl slinker förbi som inte har i en lemonad eller must att göra. Med andra ord: Inga tillsatser, inga konserveringsmedel, inga konstigheter. Bara rena råvaror, och massor av kärlek. Tillsammans blir det Solsken på flaska.
Drink to shine!


Solskens hemsida

Strömlida Pitepalt


Strömlida palten startade för länge sedan i den gamla restaurangen strömlidastugan. Där tillverkade man precis som idag handrullad pitepalt. Med egna recept och känsla för smak gjorde man sig ett starkt namn på den kulinariska kartan i Norrbotten & efter påtryckningar från folk och handlare började man till slut sälja palten i affärer och storkök. Många av recepten ligger än idag till grund för våra produkter.


Vår ambition är att framställa god mat på äkta sätt. Vi lyssnar därför ödmjukt på folkets åsikter. Allt för att du ska få en godare smakupplevelse av Norrbottniska mattraditioner, tillagade enligt gammalt äkta hantverk där vi sätter den Norrbottniska smakupplevelsen främst.


Strömlidas hemsida

Säby Gård Ingarö


Vi är ett lantbruksföretag som ligger på Ingarö i Stockholms skärgård.

Gården har arrenderats sedan 1952 av familjen Windahl och nu drivs gården av paret Mikael och Åsa och Mikael är tredje generationens bonde på gården. I dag bedriver vi spannmålsodling och vi har  ca 320 ha under plog. Förutom på Säby odlar vi även på Gustavsberg, Hemmesta, Kalvandö, Siggesta och Sunds gårdar.


Hösten 2012 startade vi vår nya verksamhet på gården,  vårt - Rapspresseri! Under alla år har vi förutom mycket annat odlat raps men sålt den vidare så det känns väldigt roligt att kunna producera egen kallpressad rapsolja, naturligtvis från raps odlad på Ingarö och Värmdö. Att kunna vara med under hela processen från sådd till flaska är något vi är väldigt glada och stolta över, ett riktigt svenskt småskaligt mathantverk!


Säbys hemsida

Wermlandschoklad


Ekologisk hantverkschoklad som tillverkas i Värmland av högklassig choklad från Ecuador. 


Tack vare att kakaoplantaget i Ecuador är en av ägarna har de full koll på hela produktionsledet och kan med säkerhet veta att kakaon är av högsta kvalitet och allt från arbetsmiljö för personal och växtmöjliggheter för plantorna följer samma linje.


Wermlandschoklads hemsida

Värmdö Bryggeri


Värmdö Bryggeri är ett litet och personligt bryggeri mitt i Stockholms vackra skärgård.


Vi för de tusenåriga traditionerna inom ölbryggning vidare och kompletterar med experimentlusta och en stor portion nyfikenhet. Vi är ett fristående bryggeri som tillsammans med våra närmaste grannar utgör Smakriket Säby. I dryckesväg finns det ingen som slår oss på fingrarna! Här mustas äpplen, kokas marmelad och geléer i musteriet. Bränns sprit i alla dess former i den vackra kopparpannan i bränneriet och tillverkar både malt- och äppelcidervinäger i vinägerhuset.


Från Säby gård och deras odlingar kommer rapsen som blir till kallpressad rapsolja, potatisen och maltkornet som vi längtar efter att snart få använda mer av i bryggeriet.


Värmdö bryggeris hemsida

Värmdö Musteri


På Värmdö Musteri bevarar vi sommarens och höstens smaker. Vi gör must, dryck, sylt, saft och geléer från den finaste frukt och de godaste bär. Har du egen frukt är du välkommen att göra must hos oss. Medan du väntar kan avnjuta ett smørrebrød eller en äppelpaj i caféet och bekanta dig med våra produkter i butiken. Vägg i vägg med musteriet ligger bränneriet, där förädlar vi en del av musten till cider, snaps och vår svenska ”calvados” – Pomme de Vie, drycker som du finner på Systembolaget. Välkommen till Värmdö och till vårt musteri.


I Sverige odlas över 250 olika sorters äpplen. På Värmdö Musteri gör vi varje år sortspecifik must på minst 40 olika sorter till försäljning. En del äppelsorter har vi mycket av, andra volymer är väldigt begränsade. I vår egen fruktodling har vi strävat efter en så stor variation som möjligt av både gamla och nya sorter. I dagsläget blomstrar 600 äppelträd om våren, snart räknas de upp mot 3000.


Värmdö Musteris hemsida

Öspab Växtvaruhus


Margit och Gösta Andersson startade 1958 med att odla rosor och jordgubbar.
Idag odlar vi plantskoleväxter på ca 35 ha, där producerar bland annat perenner, buskar, fruktträd och pyntegrönt.   I vår fruktodling i Östra Sönnarslöv odlar vi frukt på ca 75 ha vi har ca 120 000 fruktträd, av det är 12000  plommonträd.


Vår skörd motsvarar ca 9 000000 st (9 miljoner) äpplen/år, dvs. vi skulle kunna bjuda alla i Sverige på varsitt äpple.

Äpplen som odlas i Östra Sönnarslöv har alltid varit kända för sin utmärkande smak och arom. Våra äppelträd växer på en kalkklippa intill Linderödsåsens sluttningar vid Maltesholms slott. Det är bland annat detta som ger den fina färgen och den goda aromen.


Vår äppelmust är alltså garanterat fri från:
• Citronsyra,
• Konstgjorda sötningsmedel,
• Konserveringsmedel,
• Färg- eller aromämnen.

Vi har heller inte tillsatt vatten.


Öspabs hemsida

Rudenstams Drycker


I Skärstadalen, som även kallas Äppledalen, utmed Vätterns östra sluttningar har det odlats frukt sedan 1930-talet. Här i Äppledalen finns Rudenstams Bär & Frukt. Tack vare det unika klimatet och odlingsmarkernas läge kallas området ”Smålands Toscana” och ”Äppledalen”. Den djupa Vättern värms nämligen upp långsamt och bromsar på så sätt våren, samtidigt som den håller kvar sommarvärmen in på hösten innan den kylts ner. Det gör att klimatet blir stabilt och gynnsamt för fruktodling.


På Rudu Ödegård har man odlat frukt sedan 1942. Idag är det femte generationen Rudenstam som verkar på gården.


Rudenstams hemsida

Skedvi Knäckebröd


På den vackra och produktiva landsbygden Stora Skedvi i södra Dalarna, ligger vår gamla fabrik. ”På vischan” om man så vill – eller i centrum i en bygd med fantastiska matproducenter. Vägen hit går på vackra och slingrande vägar. Här i fabriken möts
tradition, nutid och framtid i knäckebrödsbageriet, saluhallen, restaurangen och mejeriet. Sommartid öppnar vi upp vår gårdsplan för shopping och smakupplevelser. Där finns vårt växthus, sommarkafé och butiker som är i inrymda i ett stort antal containers.


I bageriet eldas det i ugnarna med gran- och tallved. Bagarna svingar sina brödspadar när knäckebrödet gräddas på traditionellt sätt. Det ger vårt bröd en alldeles unik smak och ingen kaka blir den andra lik.


Skedvis hemsida

Larssons Delikatesschips


Larssons släktgård ligger i Viken, Nordvästra Skåne, och har tillhört familjen sedan 1700-talet – i hela åtta generationer.


2012 startade vi upp gårdens chipstillverkning – Larssons Chipseri! Vi är det enda chipsföretaget i Sverige som kan följa hela produktionskedjan –från sättning avpotatis till fritering och paketering av chipsen hemma på gården.


Ur vår unika potatissamling med cirka 600 sorters potatis, väljer vi ut den bästa potatisen för säsongen. När våra egenodlade potatis och rotfrukter dragits upp ur myllan, friteras dessa i en härligt gyllengul skånsk kallpressad rapsolja i en öppen fritös från 1950-talet. Varje potatis/rotfrukts naturliga smak och karaktär tas till vara. Resultatet blir ljuvligt krispiga Larssons Chips i noga utvalda smaker.


Larssons hemsida

HAFI Hallands Fruktindustri


Hafi är ett familjeföretag som funnits i Brännarp på den Halländska landsbygden i 80 år.


Från början ett litet musteri med leverantörer och konsumenter i närområdet – idag en modern livsmedelsindustri med små och stora kunder över hela världen.


På Hafi har vi kunden, råvaran och smaken i fokus. Vi förädlar svenska och frukter, bär och grönsaker (gärna ekologiska) i olika förpackningsalternativ under eget varumärke och legotillverkar för andras varumärken. Våra viktigaste marknader är bagerier, glassfabriker, delikatessbutiker och private labelkunder inom storhushåll och dagligvaruhandel. Vi har ingående samarbeten med kunder och leverantörer som ofta sträcker sig över flera decennier. Hafi har alltid satt en ära i hög servicenivå och vi är vana att uppfylla höga krav från våra kunder. En liten effektiv organisation, med korta beslutsvägar och personlig service, kombineras framgångsrikt med stor produktionskapacitet och modern kvalitetsutveckling.


Vi vill positionera företaget kring hållbarhetsfrågor och vi tar alltid ansvar för vår produkt. Vi ska vara aktiva pådrivare i spårbarhetsfrågor och vi ska engagera oss i lokala och regionala livsmedelsfrågor.


Hafis hemsida

Wapnö Gårdsmejeri


Alla våra mejeriprodukter görs av mjölk från gårdens frigående kor. Mjölken rinner endast 30 meter från mjölkningskarusellen till Gårdsme­jeriet, vilket gör att vi alltid har pinfärsk mjölk. Alla aromer är intakta och mjölken har kvar sitt smakom­fång. Vårt Gårdsmejeri kan redan några minuter efter mjölkning påbörja den varsamma och hant­verksmässiga förädlingen.


Gårdens eget kretslopp ger oss möjlighet att märka våra förpackningar med mjölkningstid. Så nära är korna. Våra kor är alltid frigående, på sommaren är de ute på bete och under vintern går de fritt i rymliga stall. Året om äter de Härodlat® foder från gården. Precis som övrig verksamhet drivs Gårdsmejeriet av förnybar energi via gårdens gödsel och biogasanläggning - Sveriges mest miljösmarta.


Wapnös hemsida

K.W. Karlbergs Kafferosteri


Redan 1890, samma år som Vincent van Gogh dör och Evert Taube föds, grundade Karl Wilhelm Karlberg sitt företag, som då fick namnet K.W. KARLBERG. Företaget har under seklerna haft många olika Stockholmsadresser som Karlbergsvägen, Idungatan, Hagagatan, Olofsgatan och Tollare. Numera är all verksamhet koncentrerad till Kummelberget i Nacka, ett stenkast utanför Stockholm.

Varumärket Karlbergs Aroma registrerades kl 14:10 den 16:e November 1909;

Öfverdelen af en mansperson iklädd rökmössa och i ena handen hållande en kaffekopp försedd med inskriptionen ´Det är godt´ i märket förekomma därjämte orden ´Karlbergs Aroma´

Vid den tiden var vårt rikstelefonnummer fyra siffror långt; 3644, och ett kilo "Fin-fint santos af nya skörden - mycket godt" kostade 70 öre. I tidningar (i huvudsak riktade mot husmödrar) såsom Idun presenterades vårt sortiment med hjälp av pekande fingrar och uttryck som "Extra 1:ma finnas å lager". I utbyte mot 20 öre i frimärken skickades kaffeprover ut i hela landet. Vi använde oss då främst av Sveriges växande järnvägsnät för leveranser och vid köp av 60kg kaffe skickades kaffet fraktfritt till närmaste järnvägsstation.

Redan under denna tid uppstod blandningar såsom Mocca, Lyx och Royal som vi än idag rostar och förvaltar som smaker.

Under 50-talet tog familjen Ström över verksamheten och driver den sedan dess i egen regi. Under samma decennium köptes också provrostningsmaskinen ifrån Probat som vi än idag använder för att provrosta och avsmaka alla de råkaffen som vi önskar köpa.

Nyborgs Rapsolja


Nyborgs kallpressade rapsolja startades av Magnus Bosson i början av 1990-talet och har sedan dess producerats på gården. Här odlar, förädlar och pressar man rapsen – hela vägen fram till en färdig olja. Idag driver hans son, Nils Bosson, produktionenvidare på gården i hjärtat av Mälardalen – rapsens eget hem.


VISSTE DU ATT…
…Nyborgs rapsolja är mycket näringsriktig
…du kan steka i rapsolja, både på hög och låg värme
…rapsolja ger salladen en smak av nöt och mandel
…du kan byta ut olivoljan mot svensk kallpressad rapsolja i alla recept


Nyborgs hemsida

VAK-MAT


Vällagad mat kräver tid och omsorgsfullt utvalda råvaror – och helst en erfaren kock bakom grytorna. Men allt det där har VAK° redan tagit hand om, så att du slipper. Vi brinner för färdigmat som förberetts med största noggrannhet, utan några tillsatser men med mycket kunskap och kärlek.

Vi använder dessutom varken essenser eller smakförstärkare, ska en Crème Brûlèe smaka vanilj då är det vaniljstång från Madagaskar som gäller. Den tanken tar vi med oss i all mat vi lagar.


Hos VAK° lagar vi all vår mat sous vide. En tidskrävande tillagningsmetod som försäkrar jämn och hög kvalitet, samtidigt som processen tar fram maximal smak ur varje ingrediens. Det innebär även att alla våra produkter har lång hållbarhet, utan tillsatta konserveringsmedel.

Resultatet är högkvalitativ färdigmat som passar lika bra när du råkat bli försenad från jobbet en regnig tisdag, som när du ska bjuda på en trevlig på middag. Ibland tryter orken men lusten att äta gott består, då är VAK° en magisk lösning.


VAK-MAT hemsida